Van Jona tot Cornelius

Wat een avontuur! Wat een voorrecht! Samen met je gezin en een geweldige cameraman negen dagen op stap door Israël. Zeker, best spannend. Maar tegelijk zo bijzonder, om 12 wonderen uit de bijbel te beleven en te vertellen op de plek waar het werkelijk gebeurd is.

Van Jona tot Cornelius, van Gideon tot David, van Mozes tot Maria.

Wat me deze dagen zo opviel, was dat de 12 willekeurige wonderen uit de Bijbel mij eigenlijk een zelfde les leerden: God is machtig en trouw, en wij mogen in onze zwakheid sterk zijn in Hem door gehoorzaam te zijn. Niet door onze kracht of door ons kunnen maar alleen door Zijn kracht.

Neem Jona, ongehoorzaam als hij was, wilde hij de andere kant op. Maar God bleef trouw en gaf hem een tweede kans. Eerst gebruikte God de fouten van Jona om de bemanning van het schip tot geloof te brengen en uiteindelijk gebruikte Hij een vis om Jona van de dood te redden en hem de mogelijkheid te geven om Gods plan toch te gehoorzamen.

Of denk aan Gideon, die, ook al had hij een engel gezien, toch twee bevestigingen vroeg aan God of God hem wel echt wilde gebruiken. En dan zei God ook nog eens dat hij het geweldige leger van 30.000 man wat hij verzamelt had, naar huis moest sturen!

Behalve de 300 mannen die van hun hand een kommetje maakten om te drinken uit de bron. Anders zouden ze nog gaan denken dat ze het uit eigen kracht hadden gedaan! En wat een overwinning bracht God doordat Gideon gehoorzaam was!

Maar ook Petrus die in Jaffa een droom kreeg van allerlei dieren op een tafellaken met de opdracht om mee te gaan naar Ceaserea om Cornelius van Jezus te vertellen en alles te eten wat werd voorgezet. Terwijl bij Cornelius een engel verscheen die zei dat Petrus hem over Jezus zou vertellen en dat zijn dienstknechten Petrus in Jaffa op moesten halen! Beiden waren gehoorzaam aan God en zo gebeurde wat anders onmogelijk zou zijn!

Zo heb ik afgelopen weken ontdekt dat deze unieke gebeurtenissen die door heel Israël plaats vonden in verschillende eeuwen, zoveel overeenkomst vertonen. Dat het in 2017 niet anders is als toen. Dat wij Hem mogen gehoorzamen en dat Hij in onze zwakheid zijn kracht wil tonen.


Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.